Lasinsulatus

Lasinsulatuksessa yhdistetään tasolaseista leikattuja osia sulattamalla ne noin 800 asteen lämmössä kiinni toisiinsa. Materiaalivalintoihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Vaikka kaikki lasi sulaa, kaikkia laseja ei kannata sulattaa kiinni toisiinsa.



Syynä on lasilaatujen erilainen käyttäytyminen sulatusprosessin aikana ja siten jännitteiden syntyminen valmiiseen työhön. Jännite voi rikkoa työn ennemmin tai myöhemmin.

Lasivalmistajat ovat testanneet osan lasilaaduistaan yhteensopiviksi keskenään. Tämä yhteensopivuus ilmoitetaan ns. COE- arvolla ( coefficient of expansion ), eli lämpölaajenemiskertoimella. Se kertoo meteriaalien samanlaisesta käyttäytymisestä sulatuksen aikana.

Lasinsulatustekniikalla tehtyjen töiden kuvat löytyvät Kuva- albumi kansiosta.

Tasolasin muotoiluun tarvitaan tekniikkaan soveltuva sulatusuuni. Lasinsulatusuunin tärkeimmät ominaisuudet ovat yksitasoisuus ja hallittavissa oleva sulatus- ja jäähdytysprosessi. Parhaiten näihin vaatimuksiin soveltuvat ohjelmoitavat, lasintyöstöön suunnitellut uunit. 

Lasinsulatus on tekniikka, jota on käytetty jo noin 4000 vuotta sitten pienien lasiesineiden ja helmien valmistukseen. Siten se on vanhin lasintyöstötekniikoista.