Lasimosaiikki


Mosaiikki on pienistä palasista alustansa päälle koottu työ.

Kuvia mosaiikkitöistä on Kuva-albumi kansiossa.
Mosaiikkeja on tehty jo 4000 vuotta sitten. Ennen mosaiikkipalojen valmistamista, noin 800-luvulta eKr. alkaen, mosaiikkeja tehtiin pienistä luonnonkivistä. Vuoteen 200 eKr. mennessä alettiin valmistaa mosaiikkipaloja, ns. tesseroita, ja lasikin otettiin käyttöön. Näin mosaiikkien tekeminen siirtyi uudelle, monipuoliselle tasolle. Oli mahdollista tehdä mosaiikkeja, jotka olivat yhtä yksityiskohtaisia kuin maalaukset. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää Iisakinkirkon upeita mosaiikkeja Pietarissa, joissa ei säästelty smaltia ja lehtikullattuja lasitesseroita.

Jugendin aikana, eli 1880-1920- luvuilla mosaiiki löydettiin uudelleen ja innostus taiteenlajia kohtaan alkoi kasvaa. Espanjalainen arkkitehti Antonio Gaudi oli mosaiikintekijöiden pioneeri. Hän päällysti mitä erilaisimmilla tesseroilla seiniä ja esineitä ja antoi näin niille "mosaiikki-ihon". Näistä kokeiluista sai alkunsa kolmiuloitteinen, veistosmainen mosaiikki.

Nykyään mosaiikin tekeminen on taas suosiossa. Mosaiikintekijät voivat hankkia materiaaleja ja työvälineitä uskomattomista valikoimista ja saada innoitusta sekä menneisyyden, että nykyisyyden upeasta mosaiikkitaiteesta.

Nyt on oikea hetki aloittaa mosaiikkiharrastus!